Kına Gecesi Gelenekleri

Kına gecesi kızların gecesidir, kız ve erkek tarafının bayan yakınları ve gelinin kız arkadaşları davet edilir. Davetlilere kuruyemiş ve içecek ikram edilir. Gelin adayı kaftanını giyinmeden once eğlenceler düzenlenir, dans edilir. Vakit geldiğinde gelin adayı ortadan kaybolur ve kaftanını giyer, başına da duvak gibi kırmızı bir tül örter. Bu esnada kına hazırlanır, ışıklar söndürülür ve gelin adayı ve kına tepsisini taşıyan aile büyüğü önde, genç kızlar ellerinde mumlarla hemen arkasında türküler eşliğinde salona girerler ve gelin adayı salonun ve misafirlerin ortasında kendisi için hazırlanan yere oturtulur. Kızlar mumlarla birlikte gelinin etrafında dönmeye devam ederken aile büyükleri önünde çömelirler. İşte bu sırada gelinin eli açılmamacasına kapanır. Ta ki damat adayının annesi avucuna 1 adet tam altın sıkıştırana kadar. O zaman gelin elini açar ve kına ellerine sürülerek avuçları tekrar kapanır ve mendile sarılarak üzerine kırmızı renkli parmaksız gelin eldiveni giydirilir. 

İşte bu esnada ‘Yüksek yüksek tepeler’ adlı mani tüm davetliler tarafından söylenir. Gelin ağlamaya başlayınca başındaki kırmızı örtü açılır ve misafirlere kına dağıtılır. Herkes eline biraz kına sürdükten sonra ellerini bir tülbent veya mendil yardımıyla bağlayabilirler. Bu andan itibaren gelin evinin hazırladığı börek, tatlı vb yemekler yenir, dans ve eğlence yeniden başlar… Son zamanlarda genç kızlar işe eğlence katmak için en rükü? kıyafetlerini giyip kına gecelerine katılıyorlar, eve falcı davet edip herkese fal baktırmak da moda. Biraz yaratıcılığınızı kullanarak kına gecenize renk katmak sizin elinizde. 

Kına Gecesi Kıyafeti
Söz konusu kına gecesi olunca akla ilk olarak Kapalıçarşı geliyor. Çünkü bu özel gecede giyilecek kostümlerin (kaftan ya da bindallı)en güzeli, en farklısı ve genellikle en hesaplısı Kapalıçarşı’da bulunuyor.     

Paylaş

Yorumlar