Doğumhane… Pek çok insanın aklında bağırış çağırışlar içinde acı çeken, ter içinde bir kadın, kapısında ise volta atan baba adaylarının bekleştiği loş koridorların sonunda üzerinde girilmez yazısı bulunan bir oda çağırıştıran hastane bölümü.
Oysa günümüzün modern hastanelerindeki doğumhane görüntüsü bundan çok daha farklı.
Sabırsızlık ve heyecan içinde geçen hamilelik süreci ve sonrasında doğum kasılmalarının başlaması ve doktorunuzun tam açıklık oldu müjdesi ile sona eren doğumun birinci evresini takiben yeni durağınız doğumhanedir. Burada biran önce kavuşma hayalini yaşadığınız bebeğiniz ile tanışacaksınız.
Doğumhane hastanenin en önemli birimlerinden birisidir. İdeal bir doğumhane acil bir durumda anne ve bebek için gerekli müdahalalerin yapılabileceği donanıma sahip olmalıdır. Bu donanım arasında en önemleri anestezi cihazı, oksijen kaynağı, bebeğe gerekli müdahalelerin yapılabileceği tıbbı ekipman ve bunları kullanabilecek tıbbi personeldir.
Doğumhanede temel öge doğal olarak doğum masasıdır. Ülkemizde doğumlar çoğu zaman litotomi pozisyonu adı verilen jinekolojik pozisyonda yaptırılır. Doğum masasının sırt ve ayaklık kısımlarının anne adayının rahat edebileceği şekilde ayarlanabilir olması idealdir.
Doğum masasından başka diğer bir ekipmanda monitör ya da başka bir deyişle kardiyotokografdır. Bu cihaz doğum sırasında bebeğinizin kalp atımlarını kaydederek bebektedi olası bir sıkıntı ve kalp atım hızındaki yavaşlamaları kaydeder.
Anestezi cihazı ve monitörü anneye doğumdan sonra dikişler sırasında ya da başka bir nedenle anestezi verilmesi gereken durumlarda hayati öneme sahip bir cihazdır.
Bebek açısından ise doğumdan hemen sonra ilk muayenesi sırasında onu sıcak tutmaya ve gerekli durumlarda oksijen desteği sağlamaya olanak veren bir sistem ideal bir doğumhanede mutlaka bulunmalıdır.
Doğumhanede bulunan diğer ekipman ise doğum setleri, cerrahi aletler, vakum ve forsepsler ile çeşitli ilaç ve serumlardır.
Personel açısından ise doğumhane sandığınızdan daha kalabalıktır.
Anne adayının dışında doğumhanedeki temel kişi tabii ki doktorunuzdur. Pekçok doğumhanede doğuma yardımcı olan ikinci bir uzman doktor da bulunur. Doğumhanede bulunan doktorlar sadece kadın doğum uzmanları değildir. Özellikle epidural anestezi ile ağrısız doğum yapılan durumlarda bir anestezi uzmanı da genelde doğuma eşlik eder. Öte yandan bebeğinizin ilk muayenesi de yine doğuma eşlik eden ve bu konuda uzmanlaşm?ş bir çocuk doktoru tarafından yapılır.
Doğum sırasında doktorunuza yardım edecek olan bir ya da birden fazla sayıda hemşire ya da ebe de doğumhanenin vazgeçilmez ögelerindedir. Anestezi uzmanına yardım eden anestezi teknisyeni ve yine çocuk doktoruna yardım eden bebek hemşiresi de bebeğinizle tanıştığınız anda yanınızda olacaklardır.
Doğum gibi büyülü bir olayın başrol oyuncusu anne adayı olmakla birlikte günümüzde baba adayları da bu olayın bir parçası olmaya başlamışlardır. Pekçok hastanede baba adayları da doğumhaneye alınmakta ve doğum sırasında eşine destek olmaktadırlar. Hatta doğumdan sonra göbek kordonunu babanın kesmesi giderek yaygınlık kazanmaktadır. Bazı anne adayları ise baba adayının da heyacanlı olduğunu düşündüklerinden video ya da fotoğraf çekimi için bir arkadaş ya da akrabalarının da doğumhanede bulunmalarını istemektedirler.
Kısacası günümüzün modern doğumhaneleri eskisi gibi soğuk ve kasvetli değil tam tersine neşeli ve stres giderici ortamlardır.