– Bebeğe en erken 4. ayında ek gıdalar çok az miktarda verilmeye başlanmalıdır. Sindirim sistemi henüz ek gıdaları tolere edebilecek düzeye anca bu aylarda ulaşır.
-Aannenin ve bebeğin yorgun olmadığı keyifli bir zamanda yeni gıdanın verilmesi denenmelidir.
– Besinler hazırlanmadan ve bebek beslenmeden önce eller mutlaka yıkanmalıdır. Kullanılacak araç ve gerecin temiz olmasına dikkat edilmelidir.
– Her yeni gıdaya tek tek en az 3-5 gün aralarla az miktarlarda başlanmalıdır, giderek miktarı arttırılmalıdır. (1. gün 5ml, 2. gün 10ml, 3.gün 15ml, 4. gün 20 ml ve giderek artar) Böylece istenmeyen bir reaksiyon oluştuğunda hangi yiyecekten olduğu kolayca saptanabilir.
– İstenmeyen bir reaksiyon(alerji, ishal kusma) varsa 2 hafta ara verilir tekrar denenir yine aynı bulgular varsa o gıda 1 yaşa kadar verilmez.
– İlk kez verilecek gıdalar bebek açken denenmelidir.
– Bebeğe verilecek her türlü gıda doğal ve taze hazırlanmış olmalıdır.
– Beslenmede yumuşak kıvamlı gıdalardan daha katılara aşamalı olarak geçilmelidir.
– Bebek yeni gıdaya başladığında tadını değişik bulup reddedebilir. Bebek ısrarla yemek istemediğinde zorlanmamalı, 1-2 hafta aradan sonra tekrar denemelidir.
– Öğünlerde yiyeceği gıda miktarı bebeğe bırakılmalıdır, yemek istemediği takdirde ısrar edilmemelidir.
– Hazırlanan gıdalar oda ısısında 2 saatten fazla bekletilmemelidir.
– Her yeni gıdadan sonra kakada bazı değişiklikler(yeşile dönebilir kabız ishal olabilir) olabileceği bilinerek telaşlanılmamalıdır.
– Yutmasını kolaylaştırmak ve gıdanın akciğere kaçmasını engellemek için ek gıdalar bebek dik pozisyonda (45 derecede olabilir)yada mama sandalyesine oturtularak beslenmelidir.