20’Lİ YAŞLAR
20’li yaşlarda kemik yapınız oldukça güçlüdür. Bu yaşlarda gelecek için yeterli oranda kalsiyum alıp, kaslarınızı güçlendirmek için ağırlık çalışabilirsiniz. Hata 1: Kardiyo çalışmasına ağırlık vermek
Çözüm: Gereğinden fazla kardiyo çalışması yapmak, kaslara zarar verebilir. Kas kaybı, güç kaybı anlamına gelir ve bu metabolizmayı yavaşlatarak, kilo alımına sebep olur. Bu nedenle öncelikle 30 dakika ağırlık çalışıp sonra 20 dakika kardiyo egzersizleri yaparak bir denge kurmaya çalışın. Böylelikle kardiyo egzersizleri sizi çok yormadan ağırlık çalışmanızı yapmış olursunuz.
Hata 2: Çok fazla ağırlık çalışması yapmak
Çözüm: İleri yaşlarda doğal olarak yaşanacak kemik rahatsızlıklarından önce, erken yaşlarda kasları güçlendirmek çok önemli. Ayrıca bu, vücudunuzu güçlendirmeye, kilonuzu dengede tutmaya da yarar. Düşük ağırlıklarla, çok tekrar yapmak, aşırı şekilde kas oluşmasına sebep olmaz, sadece vücudunuzu şekillendirir. Ağırlık çalışmasında en iyi sonucu almak İçin yüksek ağırlıkla ve az tekrar (6 ile 8) çalışın. Bu şekilde çalışmak, metabolizmanızın birkaç saat boyunca hızlanmasını sağlayacak. Eğer spor salonuna gitmiyorsanız, şınav çekmek gibi birkaç kası aynı anda çalıştıran basit hareketleri evde de yapabilirsiniz. 20’li yaşlar, sporu hayat tarzınız haline getirebileceğiniz yaşlardır, o yüzden de spor seanslarınızı daha etkin şekilde geçirmenin yollarını bulmaya çalışın.
Haftada üç kere. (Kardiyo ve ağırlık çalışmasını aynı gün yapın.)
– 20 dakika kardiyo. Yürüme bandında hızlı koşmak, kondisyon bisikletine binmek veya kürek çekmek.
– 20 dakika dayanıklılık çalışması. Bir ağırlık barının altına uzanın ve barı göğüs hizanızda tutun. Vücudunuzu düz tutun ve barı tutarak kendinizi yukarıya çekin. 12 ve 15 tekrardan iki set yapın.
30’LU YAŞLAR
35 yaşından itibaren vücudunuzun doğal zindeliği düşüşe geçiyor, metabolizma hızı yüzde beş oranında düşüyor. Bu da 20’li yaşlarda olduğundan daha zor kilo vermek anlamına gelir. 35 yaşındayken, günlük olarak 25 yaşa göre minimum 120 kalori daha az tüketmeniz gerekir. Ayrıca, özellikle kas kaybının en çok yaşandığı bölge olan, vücudunuzun alt kısımlarını çalıştırmanız gerekir. 30’lu yaşların başlarında, kemiklerinizin ucunda bulunan kıkırdak dokuları aşınma belirtileri gösterir ve vücudunuz esnekliğini biraz kaybeder.
Hata 1: Spor yapmak için vaktiniz olmadığını düşünmek
Çözüm: Evlilik veya kariyeriniz gibi sebepler yüzünden 30’lu yaşlarda zaman önem kazanır. Kas yapısını bu yaşlarda korumak çok önemlidir çünkü kaslar, kilo almayı engeller ve ayrıca bu yaşlarda başlayan kas kaybına karşı mücadele verir.
Hata 2: Hep aynı egzersizi yapmak
Çözüm: Hep alıştığınız tarzda egzersiz yaparsanız kas dengesizlikleri oluşabilir. Bu da vücudunuzda genel bir güçsüzlük hissetmenize sebep olur. Ayrıca duruş bozuklukları yaşayabilirsiniz. Bu nedenle daha çok denge egzersizlerine ağırlık vermelisiniz. Kasılmaları engellemek İçin en azından beş-on dakika ısınma egzersizleri yaparak, kaslarınızı spora hazır hale getirmelisiniz.
– Haftada üç kere. (Kardiyo ve ağırlık çalışmasını aynı gün yapın.)
– 20 dakika kardiyo: Yürüme bandında vücudunuzu zorlayarak hızlıca koşun ve sonra yavaşlayarak interval egzersizlerine yoğunlaşın. Bu konuda eğitmeninizden yardım isteyin.
– 30 dakika dayanıklılık çalışması: Bacakları, vücudunuzu ve omuzlarınızı çalıştırmak için, iki kolunuzu da öne doğru uzatın, sol ayağınızla bir adım atarak, eğilin ve tüm vücudunuzu ve kollarınızı sola döndürün. Kalkın ve aynı hareketi sağ tarafınıza doğru yapın.