Yaz aylarında ‘peeling’ sakıncalı

Ciltteki akne izlerinin, yaşa bağlı ince çizgiler ile lekelerin azaltılması, daha canlı bir görünüm elde edilmesi amacıyla yapılan peelingin (cilt soyma), ciltte kalıcı lekelere, tahrişe ve alerjiye neden olabileceği için yazın yapılmaması gerekiyor.

 “Cilt soyma” derinin yapısını düzelten, değiştiren, canlandıran, gençleştiren, gözenekleri tıkanmış olan deriyi daha canlı ve sağlıklı hale getiren bir işlem.

Cilt soyma işleminin, kimyasal peeling (yüzeysel-orta derin), mekanik peeling (yüzeysel-orta-derin) lazer peeling (orta -derin) ve plasma peeling (geç yüzeysel-orta derin) olmak üzere 4 şekilde yapılabiliyor, Bu uygulamalarla, derinin yüzeysel olarak soyulması ya da derinin en üst tabakasındaki hücrelerin soyulmaya yönlendirilmesi sağlanıyor.

Bu yöntemlerle güneş hasarı, kronolojik yaşlanma gibi faktörlerin deride oluşturduğu kırışıklar, güneşe ve yaşa bağlı lekeler, kanser eğilimi potansiyeli taşıyan yüzeysel kızarıklık ve koyu lekeler, melazma denilen hormonal veya gebelik lekelerinden arınabiliniyor.

Düzenli aralıklarla yapılan yüzeysel ve hafif peeling işleminin, aktif akne sorununda da akne tedavisine destek olduğunu, akne izlerinin oluşmasını ve derinleşmesini engellemede yararlı olabileceği biliniyor.

Derideki ileri derecede gevşeme ve sarkmaların ise bu tür yöntemlerle tamamen düzeltilemiyor tabi, bu durumlarda plastik cerrahi uygulamalar gerekebilir. Peeling uygulamalarının derin izlerde bir dereceye kadar, küçük ve yüzeysel izlerde ise daha etkili olacaktır.

“SONUÇ, CİLT YAPISINA GÖRE DEĞİŞİR”
 Cilt soyma işleminin, yüz, boyun, göğüs, eller ve kollara, hastanın cilt yapısının durumuna göre asit solüsyonu seçilerek uygulandığını söyledi.

Derinin, yağlarından arındırıldıktan sonra tedavi bölgesine uygulama yapılıyor, İşlem sırasında 5-10 dakika kadar hafif yanma ve batma hissi, kızarıklık olabilir. İşlem sonrasında, güneşten korunmak koşulu ile normal günlük yaşama dönülebiliniyor.

 Elde edilecek sonucun, uygulamanın kaç seans yapılacağı, hastanın deri problemi, cilt yapısı ve beklentisine göre değişebilir.

“CİLT, PEELING SONRASINDA GÜNEŞTEN KORUNMALI”
Uygulama sonrasında olumlu sonuç alınabilmesi ve reaksiyon görülmemesi için, cildin mutlaka güneşten korunması gerekiyor. Güneş ve solaryumdan uzak durulmalı. Hafif peelingde en az birkaç hafta, orta ve derin peelingde ise birkaç aydan bir yıla kadar değişebilen sürede UV koruması yapılmalı.

 Bu işlemler, özellikle ultraviyolenin yoğun olduğu ilkbaharın son zamanlarında ve yaz aylarında yapılmamalı.
 

Paylaş

Yorumlar