Doğa aşıklarına organik giysiler

İnsanların bilinçlenmeye başlamasıyla birlikte, organik yaşam trendi hızla yayılmaya başladı. Dolayısıyla bu akım, tekstil sektörünü de etkisi altına aldı. Hiçbir katkı maddesi içermeyen ve tamamen doğal ipliklerden üretilen iç ve dış giyim ürünleri, doğal hayat tutkunları için ideal.

Organik giyimde ana felsefe doğada var olan ve insana faydalı olanı, iyiyi, güzeli arayıp bulmak ve bunu giysilerde kullanmak. Yani kişisel olarak baktığımızda, hem kendimize hem de doğaya faydalı olmak, daha rahat olmak ve sağlıklı olmak.

Organik giyimin avantajları
Doğal ipliklerden elde edilen ürünlerin özelliği dayanıklı, hijyenik, anti bakteriyel ve serinletici olmaları. Kumaşların doğallığı ve yumuşak dokusu kendinizi rahat hissetmenizi sağlıyor. Tüm bunlara doğayla uyumlu giyinmenin keyfi de ekleniyor. Organik giyim kaynak olarak tamamen doğayı kullanıyor.Genel olarak 5 tür iplik kullanılıyor, bunlar; bambu, modal, tensel, viskon ve pamuk. Bambu, bambu ağaçlarından; koton topraktaki pamuktan; modal, tensel ve viskon kayın ağacından elde ediliyor. Tüm bu ürünlerin içinde mantarı önleyen, serinlik veren, antibakteriyel maddeler var. Maddenin DNA’sındaki özelliklerden dolayı, birleştiği elyaf üzerinden, giyen kişiye ulaşıyor. Bugüne kadar kimyasal maddelerle sağlanan, yumuşaklık, parlaklık ve antibakteriyel özellikler, organik giyimde doğadan elde edilen ipliklerle sağlanıyor.

İpeksi dokular
Ağaçlardan elde edilen kumaşların farkını anlamanın en güzel yolu aslında dokunmak. İpeksi, hafif ve yumuşacık dokuları insanı çok etkiliyor gerçekten. Ağaçların önce dilim dilim kesilip, modifiye edilip hamurlaştırılmasıyla içine güç katıcı, sentetik olmayan maddeler eklenerek elde ediliyor. Ağaçlardan elde edilen bu doğal ipliklerin mikroskobik kesitleri de oldukça ilginç. Örneğin viskonun mikroskopik kesidi tıpkı bir çiçeğe benziyor.

Katkısız, kalıcı renkler
Bir kumaşa parlaklığı veren şey ipliğin kendisi ve içindeki kimyasal madde. Ürünlerde renk kısıtlaması olmasa da doğasından dolayı kullanılan tüm renkler daha pastel. Yine organik giysilerin renkleri de çok daha kalıcı. Kimyasal katkı maddeli ürünlerin renginin yıkamayla açılmasının sebebi içindeki kimyasal maddelerin etkisinin zamanla kaybolması.

Dayanıklı kumaşlar
Doğal ürünlerin piyasadaki diğer ürünlerden fiyat olarak hiçbir farkı yok. Ayrıca özel bir bakım ya da temizleme de gerektirmiyor. Yıkama talimatlarına uygun ısılarda çamaşır makinesinde yıkanıyorlar. Doğal iplikler, kimyasal katkılı ipliklerden çok daha dayanıklı. Örneğin diğer kumaşlardaki iplikler yıkandıkça dışarıdan belli olacak şekilde bükülürken organik ipliklerde bu tür bükülmeler asla olmuyor.

Bambu
Uzakdoğunun bambu ormanlarından toplanan bambu kamışları, hamur haline getirilip, elyaflarından ayrıştırılıyor ve iplik yapılıyor. Pamuk gibi doğal olan bambunun yapısında “bambu-kün” isimli antibakteriyel özellik bulunuyor. Bu sayede bambudan üretilen kumaşlar deride alerji yapmıyor. Bambu kumaşı oldukça hafif bir dokuya sahip olduğu için giyildiğinde serinlik hissi veriyor. Ayrıca vücut terini pamuktan daha hızlı emmesi, ultraviyole ışınlarını kırması gibi özelikleri de var bambu kumaşının. Merserize işlemi gerektirmeyecek kadar parlak ve tiril tiril görüntüsüyle bambu kumaşı özellikle sıcak havalar için ideal bir kumaş.

Viskon
Öne çıkan özelliği: Kaygan, tenle uyumlu, su emici. Viskonun hammaddesi kayın ağacı. Yumuşacık bir dokusu olan viskon kumaşı da teri, pamuktan daha fazla emiyor. Viskonun tenle uyumlu bir yapısı ve kaygan dokusu var. Oldukça zarif görünen viskon kumaşının giyimi de rahat ve kolay. Viskonun nem alma özelliği, pamuktan daha yüksek. Normal koşullarda yüzde 11–14 oranında rutubet toplamakta, şişme özelliği yüksek olduğundan yüzde 80-120'ye kadar su emebilmekte. Kuru dayanıklılığı ise pamuktan daha düşük. Yaş dayanıklılığı ise çok düşük bir oranda.

Yaşken dayanıklılığı kuruya oranla yüzde 40–70 düşmekte, uzaması yüzde 15–30 ile pamuğa göre iki kat daha fazla. Viskon pamuktan çok daha yüksek olan nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişli bir kumaş.

Ayrıca renklerin daha parlak görünmesini sağlıyor. Viskon kumaşlar, parlak olması istenilen kumaşlarda, krep kumaşlarda ve örgülerde, parlaklık efekti vermek amacıyla kullanılıyor. Astar kumaşlarında, bluz, gömlek, tişört, elbise, dekorasyon ve bayan iç çamaşırı üretiminde tercih ediliyor. Viskon elyafı pamuk, keten ve yün gibi diğer elyaf türleriyle karıştırılarak da kullanılıyor.

Modal
Öne çıkan özelliği: Dayanıklı, parlak ve yumuşak. En az pamuk kadar doğal olan, yumuşak bir yapıya sahip modal kumaşı da kayın ağacından üretiliyor. Modal kumaşın en önemli özelliği parlak ve yıpranmaya karşı oldukça dayanıklı olması. Ayrıca yumuşak dokusu giyenlere kendisini rahat hissettiriyor. Nem transfer özelliği çok iyi olduğu için özellikle sıcak ve rutubetli havalarda rahatlık sağlıyor. Modal kumaş, nemi pamuğa göre daha hızlı emip daha hızlı dışarı atıyor. Çabuk kuruma özelliği olduğundan birçok yıkamadan sonra bile parlak ve yumuşak kalıyor.

Pamuk
Doğallığın simgesi olan pamuk, elastan ile birlikte esneyerek yumuşak dokusu ile vücudu sarma özelliğine sahip. Organik pamuk, konvensiyonel el pamuğuna göre tamamen doğal yöntemlerle üretiliyor. Bu sayede doğanın korunmasına destek verilerek, sürdürülebilir tarıma olanak sağlanıyor. Organik pamuk tarımı ile ilgili çalışmalar 1970'li yıllardan itibaren dünyada gelişmeye başlayan çevre bilincinin bir sonucu olarak ilgi görmeye başlamış.

Bambu ve organik koton:
• Bakteriden ayrışabilir
• İlaçlama içermeyen
• Anti bakteriyel
• Vücut nemini emiş gücü yüksek
• Süper rahat

Bambu: Çevre için faydaları
• Bambu bir çim ürünüdür, bu sebeple kesildiğinde diğer bitkilere göre daha çabuk uzar.
• Kirlilik içermeyen çevrelerde yetiştirilir.
• Gübreleme yapılmadan yetiştirilir.

Organik koton: Çevre için faydaları
• Çevreye çok az zarar vererek üretilmektedir.
• Suni gübre kullanılmadan yetiştirilmektedir.
• Organik tarlacılar zararlı kimyasallara maruz kalmazlar.
• Normalden az su kullanarak yetiştirilebilmektedir.

Doğadan dolabınıza…
Balya halindeki elyaflar, makineler sayesinde ipliğe dönüştürülüyor. Dikişsiz teknolojisi sayesinde bu ipler tüp adı verilen ham kumaş haline dönüşüyor. Daha sonra boyama işlemi gerçekleştiriliyor. Hazır hale gelen kumaşlar sonrasında giysilere dönüşüyor.

Adım adım üretim süreci

Doğadaki hali
Doğal ipliklerin hammaddesi olarak kullanılan bambu ve kayın ağaçları dilim dilim kesildikten sonra modifiye edilip hamurlaştırılarak elyaf haline getiriliyor. Doğal pamuk, elyafa dönüştürülüyor.

İplik hali
Çeşitli makinelerde özel teknik işlemlerden geçirilerek ipliğe dönüştürülüyor. Bu işlemler sırasında ipliklerin tamamen doğal ve saf kalmasına, çeşitli teknik süreçlere dikkat ediliyor.

Dikişsiz örgü hali
Doğal iplikler, “Santoni” adı verilen ve özel teknolojik bir programı bulunan makineler sayesinde tüp adı verilen ham kumaş haline dönüştürülüyor. Yüklenen özel programlarla, elde edilen ham kumaşlar üretime tamamen hazır hale getiriyor.

Giysi hali Ham kumaşlar, nihai hallerine getirilmeden önce boyama işleminden geçiriliyor. Doğal ve pastel tonlarla renklendirilen kumaşlar, kumaş tasarımcılarının üretilip vitrinlerde gördüğümüz son halini alıyor.

Paylaş

Yorumlar