Yaşlanmaya ve hastalıklara karşı spor yapın

Spor yapmak, hastalıklardan ve yaşlanmadan koruyan en önemli mekanizmaları harekete geçiriyor…

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Yılmaz, spor yapmanın insanları hastalıklardan ve yaşlanmadan koruyan en önemli mekanizmaları harekete geçirerek kandaki antioksidan miktarını artırdığını, oksijenin zararlı etkilerine karşı koruduğunu belirtti. 

Prof. Dr. Yılmaz, spor yapmanın faydalı olduğu konusunda hemen herkesin hemfikir olduğunu ifade ederek, Türkiye’de insanların hareketsiz bir yaşam sürdüğünü ve obezitenin sık
görülmeye başlandığını bildirdi.

Yılmaz, GAZÜ’de yaptıkları, “International Journal Adolescent Medicine Health” adlı uluslararası dergide yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, düzenli olarak spor yapan çocukların kanlarında antioksidanların spor yapmayan yaşıtlarından daha yüksek olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yağda çözünen vitamin E, antioksidan bir enzim gibi çalışıp hücre zarının parçalanmasına engel olur, erken yaşlanmaya karşı etkili bir koruyucu olarak görev yaparlar. Bağ dokusunu güçlendirerek cilt sarkmasına engel olurlar. Kırışıklıkların oluşumunu önlerler. Cildin elastik, yumuşak ve daha kırışıksız olmasına yardımcı olur. Kalp ve damar sistemindeki dokulara esneklik verir. Eklemlerde, bükülme zorluğuna karşı hareketleri kolaylaştırabilir.”

Yılmaz, spor yapmanın insanları hastalıklardan ve yaşlanmadan koruyan en önemli mekanizmaları harekete geçirerek kandaki antioksidanların miktarı artırdığını, insanları oksijenin zararlı etkilerine karşı koruduğunu söyledi.

Demirin paslanması ve balığın sudan çıktıktan sonra ölmesinin oksijenin zararlı etkilerine örnek teşkil ettiğini, antioksidanların bu zararları önlediğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
“Yüksek aktiviteye sahip bileşikler (serbest radikaller), kirli havada, sigara dumanında, radyasyonda, böcek ilaçlarında, çamaşır suyunda, bozulmuş gıdalarda ve normal vücut metabolizmasında bulunurlar. Serbest radikaller vücuttaki hücrelere saldırır ve tahrip eder. Serbest radikaller, hücre zarındaki yağlardan birine saldırdığında yağ molekülü değişime uğrar. Yağlar vücutta değişime uğradığında, hücre zarının yapısı ve fonksiyonları zarara uğrar. Hücre zarı gıdaların, oksijenin ve suyun uzun süreli olarak transferini yapamaz, harcanan ürünlerin atılmasını düzenleyemez.”

Kaynak: NTV

Paylaş

Yorumlar