Kayağa çıkmanın vakti geldi.
Kayak için formda olmanız, bacak kaslarınızın yeterli güce sahip olması, kas direncinin ve esnekliğinin olması ve denge yeteneğinizin olmasına bağlıdır.
Pistte uyulması gereken kurallar
Hiçbir kayakçı, pistte bir başka kayakçıyı tehlikeye düşürecek bir davranışta bulunamaz, kayakçıların pistte yaptıkları hız, iklim ve pist koşullarına uygun olmak zorundadır, piste giriş yapan kayakçı, diğer kayakçılar için tehlike oluşturmamaya dikkat etmelidir, bir kayakçı, bir başka kayakçıyı sağından veya solundan geçebilir. Ancak, her iki durumda da geçtiği kayakçıyla arasında belli mesafe olmasına dikkat etmek zorundadır.
Tekniği geliştirmek için 5 tavsiye
Bu ipuçlarını uygulayarak, fazla çaba harcamadan kayak tekniğinizi kolaylıkla geliştirebilirsiniz.
1- Ayaklar ve parmaklar
Zemini çok sert pistlerde ya da buz tutmuş karın üzerinde kayarken, kayakçının bütün konsantrasyonunu parmaklara vermesi ve kendini mümkün olduğunca gevşek bırakması gerekir. Böylece bütün vücut serbest kalır ve rahatlar.
2- Sarkaç kanunu
Kaymaya başladığınızda vücudunuzun tüm ağırlığını önce topuklara vermeye çalışın. Daha sonra, yavaş yavaş bu ağırlığı ayaklarınız üzerine kaydırın ve öne arkaya doğru sallanmaya başlayın. Her keresinde arkaya doğru daha az sallanmaya çalışın. Bir süre sonra, ideal pozisyona ulaşacağınızı göreceksiniz.
3- Solunum
Tüm sporlarda olduğu gibi, kayak sporunda da belli bir ritimle nefes alıp vermek çok önemli ve belirleyicidir.
Kayak satın almadan önce dikkat edilecek noktalar
1- Uzunluk
Profesyoneller genellikle 2,10 ile 2,12 metre uzunluğundaki kayakları tercih ediyorlar. Yeni başlayan bir erkek kayakçı için ideal kayak boyu, kendi boyunun 12 ile 15 santim daha uzunu olan kayaktır. Yeni başlayan bir kadın kayakçının ise, kendi boyunun 10 santim uzunu bir kayağı tercih etmesi gerekiyor. Kayağa ilk adımını atan çocuklar için ideal kayak boyu, göz hizesına kadar gelen kayaklardır.
2- Model
Bugün kayak üreticileri dört tip kayak üretiyorlar: L harfi bulunan kayaklar yeni başlayanlara, A tipi kayaklar orta düzeydeki kayakçılara, S harfi bulunan kayaklar, kayma tekniklerini çok iyi bilen ve hız yapmak isteyenler için, I harfi bulunan kayaklar ise, sadece turnuvalar ve yarışmalar için üretiliyor.
3- Bakım
Kayakların hangi durumda saklandığının hiçbir önemi yoktur. Önemli olan, kayak çeliklerinin paslanmamış ve formlarının bozulmamış olmasıdır. Kayaklar, kullanımdan önce rutin bakımın bir gereği olarak “kayak bıçağı” ile temizlenmelidir.